„Masa de seara poate fi opțională într-o dietă echilibrată, asta dacă am reușit să acoperim cel puțin două mese principale (mic dejun și prânz) și una-două gustări de-a lungul zilei respective. De cele mai multe ori se întâmplă însă să fie singura și cea mai consistentă masă a zilei pentru o persoană și ,din păcate, o rețetă ,,de succes” pentru creșterea în greutate pe termen lung. În acest mod, îngrășarea nu va întârzia să apară mai devreme sau mai târziu)”, spune nutriționistul Luminița Florea pentru Gândul.
1 .Alimente care nu trebuie consumate seara:
– paine integrală/ cu semințe;
– cereale (tip muesli, boabe de grâu, orz, ovăz
– mămăligă/ preparată cu mălai, griș;
– paste făinoase din făină integrală;
– orez brun, nedecorticat;
– legume și leguminoase cu amidon (cartofi, mazăre, fasole boabe, linte, năut);
– hrișca; cuș-cuș; mei; quinoa;
– zahăr și derivate cu zahăr-prăjituri, bomboane, foietaje, creme, ciocolată, sucuri carbogazoase sau necarbogazoase;
– fructe și sucuri naturale;
– unt, smântână, brânzeturi grase (oaie, bivoliță, brânzeturi franțuzești, cașcaval);
– mezeluri cu carne tocată (crenvuști, parizer, tobă, salam, cârnați, cabanos, pateu);
– tocături cu grăsime (mici, chiftele, hamburgeri);
– oleaginoase (migdale, nuci, alune, fistic, caju, macadamia);
– alcool, cu moderație.
2. Alimente care se pot consuma seara:
– carne albă slabă, pește și derivate;
– ouă, cu moderație, ocazional;
– lactate și brânzeturi cu aport mediu de grăsime (maxim 16-18% grăsime);
– de evitat carnea roșie, bogată în grăsimi sau procesată;
– legume multe, crude, nepregătite termic, la grătar, sau doar ușor prelucrate, stil wok.